Het boerenprotest

Het boerenprotest

Wat met de boeren van morgen?

Niet alleen onze boeren, maar boeren over heel Europa voeren massaal protest tegen de nieuwe milieunormen. Als boerenzoon heb ik hierover mijn eigen mening, die ik graag eens met je deel. 

Ik begrijp volkomen dat de boeren de straat optrekken om te protesteren. De manier waarop is wel niet altijd aanvaardbaar. Ellenlange files, vrachtwagenchauffeurs tegenhouden zonder voedsel of standbeelden omverwerpen. Het kan toch ook anders volgens mij. Naast hun woede, zijn ze vooral bezorgd. Bezorgd over hun toekomst en die van hun kinderen, de boeren van morgen. Want van de boerenstiel droom je van kinds-af-aan, zoals mijn jongste zoontje, Lenn.

De regels die nu werden opgelegd, zullen er op termijn ongetwijfeld voor zorgen dat de Belgische landbouw een kleinere ecologische voetafdruk met zich meedraagt. Een rechtstreeks gevolg daarvan is wel dat lokaal gekweekte producten duurder zullen worden omdat de productiekost stijgt. De gemiddelde consument is echter heel prijsbewust als hij naar de supermarkt gaat, en gaat in de toekomst dan ook (nog) vaker voor het ingevoerde, goedkopere alternatief kiezen. Waarom wordt de productiemethode van onze eigen boeren zo streng nagekeken terwijl een product dat uit het buitenland komt veel minder streng gecontroleerd wordt?

Neem nu het mercosur-akkoord. Dat akkoord zorgt ervoor dat Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië, Paraguay en Uruguay geen importtaxen meer moeten betalen aan Europa, waardoor hun product dus veel goedkoper tot in onze rekken geraakt. Voor bananen bijvoorbeeld is dat geen probleem. Dat kan hier toch niet groeien. Maar er worden ook zo veel producten geïmporteerd die onze boeren ook kweken, onder veel strengere normen. Dat is ook voor mij onbegrijpelijk. Met dat gegeven in het achterhoofd, vind ik het niet meer dan normaal dat de boeren zich verplicht voelen om actie te ondernemen.

Daarbovenop krijgen de boeren die hun boerderij aanpassen aan de milieunormen slechts een vergunning die enkele jaren geldig is, tot 2030. Als jonge boer geraak je met zo'n vergunning niet eens aan een lening bij de bank, want je hebt slechts enkele jaren werkzekerheid. Maar voldoende opvolgers zijn natuurlijk van cruciaal belang voor onze voedselproductie.

Er heerst dus bij jong en oud een enorme bezorgdheid over hoe het nu verder moet. Ikzelf ben het er zeker over eens dat we aan de toekomst van onze planeet en van onze kinderen moeten denken, maar dan moeten er ook strengere controles op import gebeuren, want anders creëer je oneerlijke concurrentie, en daar gaan heel wat van onze eigen boeren aan ten onder. 

Gelukkig zijn er ook al heel wat mensen die wel kopen in de korte keten. De Couvert gemeenschap bijvoorbeeld. Daarom wil ik jullie, namens de boeren, ook bedanken dat je bij Couvert koopt, zodat wij een correcte prijs kunnen geven voor hun mooie producten en harde werk. Maar natuurlijk kan je de boer nog altijd beter steunen. Probeer gerust vrienden, familie of kennissen te overtuigen om meer rechtstreeks aan de boer te kopen. Ze hebben ons nu echt nodig, nog meer dan anders. 

Ook interessant

Toon alle berichten
Slide